ASO, DEİK ve HHB Fuarcılık işbirliğiyle gerçekleştirilen “Türkiye – Afrika Yatırım ve Potansiyel İşbirlikleri” Toplantısı , Güney Afrika -Tanzanya, ,Zambiya ,Kenya Büyükelçileri ve Uganda Ankara Büyükelçiliği Başkatip inin katılımı ve ayrıca toplantıya, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, GGYD ( Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Başkanı Sayın Nezih ALLİOĞLU ,AOSB Başkanı Sayın Hüseyin Kutsi TUNCAY , DEİK Türkiye-Tanzanya İş Konseyi Başkanı Aytaç Dinçer, DEİK Türkiye-Uganda İş Konseyi Başkanı Ercan Ata, Tanzanya Büyükelçisi Elizabeth Kiondo, Güney Afrika Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, Zambia Büyükelçisi Joseph Chilengi, Uganda Büyükelçiliği Başkatibi Joseph Barigye, Kenya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nathaniel Taama, HHB Expo Yönetim Kurulu Başkanı Şule Dayangaç,ve çok sayıda sanayici katıldı.
Toplantının açılışında konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir,
Türkiye her türlü işbirliği,girişimci ruhu,ticaret hacmi ve kazan kazan ilkesi başta olmak üzere ,Afrika ‘ya her daim sıcak bakmış ve toplumumuzun ana hamuru olan insancıl yaklaşımlarımız da bulunan dil,din,ırk,renk ayrımı olmaksızın aynı bakış açısı ile değerlendirmiştir. 1998 yılından beri başlatılan ve sürdürüle gelen AFRİKA Eylem Planımızda ,ticari anlamda teşvik ve tedbirlerimiz başta olmak üzere ,sosyal yaklaşım projelerimiz 15 yıl gibi kısa bir sürede hayat bulmuştur. 2005 yılı Afrika YILI İlan edilmiştir. Bugün Ülkemizin Afrika Kıtasında 40 ‘ a yakın Büyükelçilik ve 25 adet Müşavirimiz bulunmaktadır .ifadelerinde bulundu .
Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Başkanı Sayın Veli Sarıtoprak Konuşmalarında ;
Türkiye’ nin Afrika ya verilen değerin en önemli sonuçlarından bir tanesinin Büyükelçilik sayımızın 41 e kadar çıkarıldığını , bu sayının artırılarak 54 ‘ e kadar çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etmiştir.
Ülkemizin ve Afrika Kıtasında bulunan Ülkelerin ,günümüz de iş biriliği ve dayanışmaların yanı sıra ,geleceğimiz için uygun stratejilerin belirlenerek uygulanabilmesi ile müreffeh yarınlara ulaşacağı kanaatindeyim.
Afrika ülkelerinin ihtiyaç duyduğu teknoloji ye dayalı bir takım hizmetler ,iş gücü ve deneyim Türkiye’de mevcut, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ ın da bahsettiği gibi “Günümüz de söz konusu yaptırım ve yatırım desteklerinin bu kıtadaki dostlarımızla paylaşılması yönünde önemli ve yapıcı adımlar atılmaktadır.” Sözü manidardır.
Türkiye’nin dış ticaret politikalarında, Afrika ekonomilerini paydaşlık sağlayacak özellikler ÜLKEMİZDE mevcuttur.,Bu bağlamda, özellikle Devlet ve Özel Sektör firmalarımız açısından AFRİKA ‘ ya yapılacak yatırım ve teşvikler hedef pazar konumunda yer almaktadır. İfadelerinde bulundu .
Toplantı ya iştirak eden ,Büyükelçiler ve maslahatgüzarı ;
* DEİK Türkiye-Tanzanya İş Konseyi Başkanı Aytaç Dinçer de
* DEİK Türkiye-Uganda İş Konseyi Başkanı Ercan Ata
* Tanzanya Ankara Büyükelçisi Elizabeth Kiondo * Güney Afrika Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane * Zambia Ankara Büyükelçisi Joseph Chilengi * Kenya Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nathaniel Taama
* Uganda Ankara Büyükelçiliği Başkatibi Joseph Barigye
Büyükelçiler ve Maslahatgüzarinın Konuşmalarının ana gündeminde;
Türkiye’ nin Afrika ya sağladığı katkıların yanı sıra ,ekonomik,sosyal kültürel anlamda da desteklerinin önem arz ettiğini. Bu ve bunun gibi yapılacak olan Paneller İle Afrika’nın sanayileşme politikalarının başarıya ulaşabilmesinde Ülkemizin payının büyük olduğu ,Afrika’ nın Sanayileşmesinde kıtalar arası işbirliğinin önemi ve sınai kalkınma politikalarında atılacak ciddi adımlar dan söz edildi.
Ankara Sanayi Odası tarafından düzenlenen ve ASO, DEİK ve HHB Fuarcılık işbirliği ile gerçekleştirilen toplantıya iştiraklerinden dolayı tüm katılımcılara teşekkür ediyor .Bir sonraki Afrika Zirvesinde buluşmak dileklerimizle.
Saygılarımızla
Levent Kandemir