Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya Başbakanı Mohamad ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Siyasi ve ticari iş birliğimizin yanı sıra beşeri temasları güçlendirmek amacıyla kültür, sanat, turizm ve eğitim alanlarında atılabilecek adımları önemsiyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye ile Malezya arasındaki iş birliğinin her alanda ilerlediğine hep birlikte şahit olacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Malezya Başbakanı Mahathir Mohamad, “Cumhuriyet Nişanı” tevcih töreninin ardından düzenledikleri basın toplantısında görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulunarak gazetecilerin sorularını cevapladı.
“MALEZYA, İSTANBUL’DA MUVAZZAF BAŞKONSOLOSLUK AÇMA KARARI ALDI”
Malezya Başbakanı Mohamad’ın duayen bir devlet adamı olmasının yanı sıra, Malezya’nın kalkınmasının mimarlardan olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendisini 25 yıl sonra yeniden Başbakan olarak Türkiye’de misafir etmek bizim için bir ayrıcalıktır” dedi.
Bugünkü görüşmelerinde D-8 üyesi iki stratejik ortak olarak işbirliğine yönelik ne gibi adımlar atılabileceğini müzakere ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya ile diplomatik ilişkilerin tesisinin 55’nci yılının yaşandığı 2019’da ilişkilerin ortak anlayış, karşılıklı güven ve saygı çerçevesinde sorunsuz bir biçimde devam ettiğin söyledi.
Malezya’nın, İstanbul’da muvazzaf başkonsolosluk açma kararı aldığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mevcut uluslararası ortam istişarelerin artık bakan seviyesinde gerçekleşmesini zaruri kılıyor. Aziz kardeşimle bu doğrultuda adım atılması hususunda mutabık kaldık” diye konuştu.
“SAVUNMA SANAYİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRMEYİ ÖNCELİKLİ HEDEF OLARAK BELİRLEDİK”
ASEAN ile sektörel diyalog ortaklığı çerçevesinde Malezya’ya özel önem atfettiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Filistin davası başta olmak üzere Rohingya krizi ve İslam düşmanlığı gibi meseleler karşısında ortak tutum sergiliyoruz. Malezya ile bu meselelerdeki iş birliğimizi daha da güçlendireceğiz. Sayın Mahatmir’ın önerisiyle dışişleri bakanları düzeyinde başlatılan Türkiye-Malezya-Pakistan üçlü iş birliği sürecinin ilerletilmesine destek vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında büyük bir ticari potansiyel olduğuna dikkati çekerek, “Bugün ticaret ve yatırımların artırılması ile savunma sanayi alanında iş birliğimizin ilerletilmesi, gündemimizin ön sıralarında yer almıştır. Malum ortaya koyduğumuz ticaret hacmi hedefi iki ülke arasında 5 milyar dolardır. 2015 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasının kapsamının hizmet ticareti, yatırımlar ve elektronik ticareti de içerecek şekilde genişletilmesi amacıyla müzakerelerimizi sürdürüyoruz. 5 milyar dolar hedefine süratle ulaşmamız gerekiyor. Bu şekilde güncellenecek anlaşmanın ikili ticaretimize ivme kazandıracağını ümit ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Malezyalı firmaların Türkiye’deki yatırımlarının artarak devam etmesini arzu ettiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde savunma sanayi alanındaki iş birliğinin geliştirilmesini öncelikli hedef olarak belirlediklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya’nın önemli birikim sahibi olduğu otomotiv alanında birlikte neler yapabileceğini inceleme konusunda da mutabık kaldıklarını bildirerek, “Siyasi ve ticari iş birliğimizin yanı sıra beşeri temasları güçlendirmek amacıyla kültür, sanat, turizm ve eğitim alanlarında atılabilecek adımları da önemsiyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye ile Malezya arasındaki iş birliğinin her alanda ilerlediğine hep birlikte şahit olacağız” dedi.
MALEZYA BAŞBAKANI MOHAMAD: “BİRÇOK KONUYA TÜRKİYE İLE AYNI BAKIŞ AÇISIYLA YAKLAŞIYORUZ”
Malezya Başbakanı Mohamad basın toplantısında yaptığı konuşmada birçok konuya Türkiye ile aynı bakış açısıyla yaklaştıklarının altını çizerek, “Özellikle de Filistin sorununa, aynı duruşu biz de benimsemiş durumdayız ve bizim için tüm dünyaya Malezya ve Türkiye’nin Filistinlilerin yaşadığı soruna aynı yerden baktığını göstermek önemli” ifadesini kullandı.
“Terörün sebepleri kabul edilip çözümlenmedikçe bugün karşılaştığımız türden terörizmin sonu gelmeyecektir” diyen Malezya Başbakanı Mohamad, şöyle konuştu: “Terörizm sadece askerî yöntemlerle de ortadan kaldırılamaz. Malezya bağımsızlığının başında bu deneyimi yaşadı. Bu sorunun çözümünde biz sadece askerî yöntemleri kullanmadık, aynı zamanda insanların kalbini kazandık, onları anladık. İslam ülkeleri bugün bir karmaşa, bir çatışma süreci içerisinden geçiyor ve kesinlikle bu sorunun çözümlenmesi önceliklidir. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığımız görüşme sonrasında birlikte çalışabileceğimizi ve bir şekilde bu sorunu çözebileceğimize emin oldum.”
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birçok ülkenin örnek aldığı Müslüman liderlik olarak Türkiye ve Malezya’nın birlikte çalışarak İslam dünyasına bir liderlik yapması söz konusu olacak mıdır?” sorusuna, “Gerek Pakistan gerek Malezya gerek Türkiye olarak üçlü yapılacak bu dayanışma zaten bir ümmet olma bilincinin bir gereğidir ve ümmet olma bilincinin bir gereği olarak her alanda, her sahada dışişleri bakanlarımız ön hazırlıkları yapmak suretiyle, daha sonra da liderler bir araya gelerek atılması gereken adımlar neyse bu adımları da şüphesiz atacağız” diye konuştu.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARI İLAN EDİLDİĞİ GİBİ RUSYA’YA ZİYARETLERİNİ YAPABİLECEK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın tahliyesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, bazı Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılması talimatına yönelik değerlendirmesi sorulması üzerine de şunları kaydetti: “Sayın Putin daha önceden zaten bu müjdeyi bize vermişti, bugün de işte görüldüğü gibi bunlar kaldırıldı. İnşallah artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da aynı şekilde ilan edildiği gibi Rusya’ya ziyaretlerini yapabilecek, burada herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Bu uzun zamandır aramızdaki diyaloğun, aramızdaki bu tür konulardaki sıkacak ilişkilerin bir neticesidir ve şu andan itibaren bugün açıklandığı gibi bu konuda adım atılmıştır. Hakan Atilla konusuna gelince, tabi uzun bir süredir Halk Bankamızın Genel Müdür Yardımcısı’nın gerçekten bu yaşamış olduğu süreç, başta şahsım olmak üzere tüm mesai arkadaşlarımızı üzmüştür, kırmıştır. Her türlü girişimleri yaptık ve verilen kendisiyle alakalı mahkûmiyet cezası bitmiş oldu ve borcumuz kalmadan Hakan Atilla evladımız ülkesine dönmüş oldu. Bundan sonraki sürece yönelik kendisiyle yaptığım telefon görüşmesinde, sen şimdi bir defa önce ailenle, çocuklarınla bu arada dinlen, şöyle bir tatilini yap, ondan sonra da seni Ankara’da Külliyede bekliyorum, Külliyede ziyaretimize gel ve orada oturur konuşur, ne yapacağımızın kararını da veririz dedik. Bizim için Hakan Atilla’ya herhangi bir bariyer söz konusu değildir, o bizim evladımızdır, onu sahiplenmeyeceğiz de kimi sahipleneceğiz?”
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Malezya Başbakanı Mohamad, görüşmelerin ardından akşam yemeğinde bir araya geldi.
Enerji petrol Medya Ceo -Mehmet Ali Setencioğlu,