Volkswagen Grubu’na ait MAN Türkiye AŞ’nin Ankara Akyurt’taki yeri münferit yatırım yeri olarak ilan edildi. Burada yapılacak 452 milyon liralık yeni yatırımla 700 kişiye istihdam sağlanacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Volkswagen Grubu’na ait MAN Türkiye AŞ’nin Ankara Akyurt’taki yeri münferit yatırım yeri olarak ilan edildi. Burada yapılacak 452 milyon liralık yeni yatırımla inşallah 700 kişiye istihdam sağlanacak.” dedi. Varank, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliğinde “Alman Birliği Günü” dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, Alman yatırımcılarla yakın iş birliği içinde olduklarını söyledi.
Alman yatırımcılarla yakaladıkları ivmenin önümüzdeki dönem de artarak devam edeceğine inandığını söyleyen Varank, şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanımızın onayından geçti ve bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Volkswagen Grubu’na ait MAN Türkiye AŞ’nin Ankara Akyurt’taki yeri münferit yatırım yeri olarak ilan edildi. Burada yapılacak 452 milyon liralık yeni yatırımla inşallah 700 kişiye istihdam sağlanacak. Berlin’de düzenlenecek Türk-Alman Enerji Forumu ve Türk-Alman Ekonomi ve Ticaret Komisyonu toplantılarının da somut neticeleri getireceğini hep beraber göreceğiz.”
MAN Türkiye:
MAN’ın Türkiye’deki hikâyesi 19. yüzyılın sonlarına kadar uzanır. MAN’ın Türkiye’yle ilk çalışması, 1870’li yıllarda Türkiye’ye gerçekleştirilen tren ve vagon ihracatı oldu.
MAN 1966 yılında çok önemli bir karara imza attı. MAN Türkiye A.Ş., MAN’ın Almanya dışındaki ilk üretim üssü olarak tarihe geçti. MAN Türkiye, günümüzde MAN’ın en büyük otobüs üretim merkezi konumuna geldi.
1966 yılında MAN Truck & Bus, tarihinde bir ilke imza attı ve Almanya dışındaki ilk üretim tesisini Türkiye’de kurdu. 1967 yılında kamyon ile başlayan MAN’ın Türkiye’deki üretimine 1968 yılında otobüs de dahil oldu. Ercanlar Şirketi ve MAN Truck & Bus ortaklığı ile MANAŞ (MAN Kamyon ve Otobüs Sanayi A.Ş.) adıyla İstanbul’da kurulan fabrikayı 1981 yılında MAN Motor fabrikası izledi.. Aynı ortaklık yapısı ile Ankara’da kurulan MAN Motor fabrikası, 1985 yılında kamyon üretimini de üstlendi ve İstanbul’daki MANAŞ fabrikası, otobüs üretimine odaklandı. Türkiye’den ilk MAN ihracatı ise 1981 yılında Mısır, Kuveyt, Irak, Suriye ve Lübnan gibi yakın coğrafya ülkelerine gerçekleştirildi.
MAN Truck & Bus, 1995 yılında MANAŞ’ın tüm idari ve endüstriyel yönetimini devraldı, 1996’da ise Motor fabrikası satın alındı. Otobüs üretimi İstanbul’dan Ankara’ya nakledilerek tüm üretim tesisleri Ankara’da birleştirildi. 2004 yılında ise kapasite artırımına yönelik “Evolution 2004” projesi ile fabrika, yıllık 2000 adet otobüs, bir başka deyişle, her 100 dakikada bir otobüs üretecek kapasiteye ulaştı ve endüstriyel üretime geçildi.
MAN Türkiye, Başkent Ankara’nın Akyurt İlçesi’nde 317.000 metrekareye yayılan dev üretim merkezinde MAN ve NEOPLAN markaları için şehir içi, seyahat ve orta mesafe otobüsler geliştirilmekte ve üretmektedir.
MAN Türkiye 2012 yılında yeni araştırma-geliştirme merkezini tamamladı. Bu sayede tasarım, test ve analiz grupları tek çatı altında toplandı. Son iki yıldır uzun süreli rekabet ortamında MAN’ı daha da güçlü kılan çok sayıda geliştirme projesine imza atıldı.
MAN Türkiye’nin, son yıllarda yaptığı yatırımlar, önemli geliştirmeler; kalite ve verimliliği çok üst noktaya taşıdı. Sonuç olarak otobüste dünyanın premium markası NEOPLAN’ın, artık sadece Ankara’daki MAN Türkiye’nin tesislerinde üretilmesi kararı alındı.
MEHMET ALİ SETENCİOĞLU – ENERJİ PETROL MEDYA CEO