Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Otomobili Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Yapay zekâ her alanda olduğu gibi otomobillerde de giderek öne çıkıyor. Sanayimizi tüm unsurlarıyla bir sonraki çağa şimdiden hazırlamak istiyoruz. Türkiye’nin otomobili projesindeki teknoloji birikimimiz, diğer pek çok sektörün de önünü açacak, aynı zamanda ateşleyicisi olacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gebze’de düzenlenen Bilişim Vadisi’nin resmî açılış töreni ile Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması’na katıldı.
Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye için tarihî bir güne, Türkiye’nin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine hep birlikte şahitlik edildiğini belirterek Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesi gerektiğini yıllardır dile getirdiğini hatırlattı.
Türkiye’yi 350 bini bile bulmayan otomotiv üretim potansiyelinden 1,5 milyonun üzerinde bir üretim seviyesine çıkarttıklarını, bu sektördeki ihracatın 32 milyar dolara ulaştığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin hayaline gönül vererek elini taşın altına koyan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’na teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin yapıldığı alanın Türkiye’nin Bilişim Vadisi olduğuna dikkati çekerek, “Burası Türkiye’nin yarınlarını şekillendirecek teknoloji üssü. Aslında biz bu tarihî günde iki mega projeyi aynı anda hayata geçiriyoruz. Hem Bilişim Vadimizin resmî açılışını gerçekleştiriyor hem de otomobilimizin ön gösterim araçlarını sizlerle paylaşıyoruz” dedi.
“DEVRİN OTOMOBİLİNİN ÖNÜNÜ KESEMEYECEKLER”
Türkiye’nin yerli ve millî otomobil arayışının yeni olmadığını, ilk yerli otomobil denemesi olan Devrim’in hikâyesinin, aynı zamanda hayallerin nasıl kâbusa dönüştürüldüğünün de örneği olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce uçak yapan, motor geliştiren, silah üreten müteşebbislerin başına ne gelmişse, Devrim otomobilinin başına da aynısının geldiğini, projelerin hayata geçirilemediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kimin adına çalıştığı, kimin sesi olduğu, kimin çıkarını koruduğu artık gün gibi aşikâr olan birileri çıkıp, diğer projeler gibi, bunu da hem psikolojik hem de fiili olarak sabote etmiştir. Kayseri’deki uçak fabrikasına sipariş verilmesine, dışarıdan alınan siparişlerin de ihraç edilmesine engel olan zihniyet, unutmayalım yine faaliyetteler, çalışıyorlar. Türkiye’nin kendi motorunu üretmesi için canlarını dişlerine takarak çalışanların emeklerini zayi edenler, aynı kafayla bugün de bizim karşımıza dikiliyor” diye konuştu.
Otomobil piyasasının canlanmaya başladığı bir dönemde ilk yerli otomobil Devrim’e yönelik teşebbüs başarıyla hayata geçirilmesi, daha önceki uçak, silah, motor projelerinin sürdürülmesi hâlinde Türkiye’ni bugün bambaşka bir yerde bulunacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gümüş Motor teşebbüsünden 65 yıl sonra hâlâ motorumuzu kendimiz üretemiyor olmanın sancılarını çekiyoruz. Bu vesileyle, ülkemizin ilk motor fabrikası teşebbüsünü başlatan, sanayileşme fikrinin yılmaz savunucusu Necmettin Erbakan hocamızı da rahmetle, minnetle yâd ediyorum” şeklinde konuştu.
“Devrim otomobilinin benzini olmadığı için yolda kalmasını, projeyi boğma kampanyasına çevirenler, emin olun, Türkiye’nin Otomobili için de aynı şeyi yapmaya çalışacaklardır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Devrim otomobilinin önünü kesmeyi başardılar ama şimdi yaptığımız devrin otomobilinin önünü, inşallah kesemeyecekler” değerlendirmesinde bulundu.
“TÜRKİYE’DE GÜÇLÜ BİR BİLİM VE TEKNOLOJİ İKLİMİ TESİS ETTİK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, millî geliri 236 milyar dolardan 950 milyar dolarlara, ihracatı 36 milyar dolardan 170 milyar dolara yükselterek istihdamda 9 milyona yakın bir artış sağladıklarını belirterek dün 2 bin 325 lira olarak açıklanan 2020 yılı asgari ücret rakamının da hayırlı olmasını diledi.
Açıklanan rakam üzerinden spekülasyonlar yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldiklerinde işçileri enflasyona ezdirmeyeceklerine dair söz verdiklerini ve bugüne kadar sözlerine sadık kaldıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enflasyonun üç puan üzerinde yüzde 15 olarak yapılan bu artış sonunda asgari ücret, 2002’ye göre reel olarak yüzde 154 düzeyinde yükselmiş bulunuyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye’de güçlü bir bilim ve teknoloji iklimi tesis ettiklerini, 207 üniversitede bin 572 Ar-Ge ve Tasarım merkezi, 85 Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve bu altyapı etrafında çalışan 112 bin araştırmacının bulunduğunu açıkladı.
“YARININ TÜRKİYE’SİNİ DAHA SAĞLAM TEMELLERE OTURTMAYI HEDEFLİYORUZ”
Bilişim Vadisi ile bu sisteme yeni ve çok güçlü bir aktörü daha dâhil ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burası Millî Teknoloji Hamlemizi ulusal ve uluslararası düzeyde temsil edecek bir yerdir. Bilişim Vadisi, 3 milyon metrekarenin üzerinde bir alanda kurulan yaklaşık 200 bin metrekare kapalı bölümüyle, ülkemizin en büyük teknoloji geliştirme merkezidir. Savunma sanayinde elde ettiğimiz başarıları diğer alanlara da taşıma gayesiyle kurduğumuz bu vadiyle, yarının Türkiye’sini daha sağlam temellere oturtmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin ürettiği yüksek teknolojili savunma sanayi ürünleri sayesinde, güçlü ve rakipsiz bir küresel oyuncu olma yönünde ilerlediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin artık yeni teknolojilerin sadece pazarı değil, bunları geliştiren, üreten ve tüm dünyaya ihraç eden bir ülke hâline geleceğini vurguladı.
Bilişim Vadisi’nin önümüzdeki dönemin eğilimlerini bugünden yönlendirme doğrultusunda atılan bir adım olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu amaçla Marmaray’a, Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi bağlantısı kuruyoruz. Böylece 20 milyonluk nüfusu yarının teknolojilerinin yeşereceği Bilişim Vadisi ile buluşturuyoruz. Bu ulaşım hattına ‘Mega Teknoloji Koridoru’ diyebiliriz. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü yanında kuracağımız yeni teknoloji geliştirme bölgesini de Bilişim Vadisi çatısı altına alıyoruz” açıklamasında bulundu.
Yeni teknolojilerin en önemli bileşeninin yazılımlar olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu alanda sıçramayı Bilişim Vadisi’nde yapacaklarını, bunun için 170 bini aşan yazılımcı sayısını hızla 500 binin üzerine çıkaracaklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilişim Vadisi’nin açılacak yeni nesil yazılım okullarından birine de ev sahipliği yapacağını belirterek Bilişim Vadisi’nin, açık kaynak platformunun merkezi olacağını, tüm bu avantajlarından dolayı Bilişim Vadisi Türkiye’nin Otomobili Projesine de ev sahipliği yaptığını bildirdi.
“SANAYİMİZİ TÜM UNSURLARIYLA BİR SONRAKİ ÇAĞA HAZIRLAMAK İSTİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobil fabrikasının da Bursa’nın Gemlik ilçesinde olacağını, ilçede Türk Silahlı Kuvvetlerine ait 4 milyon metrekarelik bir alanın takribi 1 milyon metrekaresinin bu fabrikaya tahsis edileceğini ve fabrika inşasına süratle başlanacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fikri ve sınai hakları tamamen bize ait olan bu araçla birlikte dünya rekabetçi bir Türk markasıyla tanışmış olacak. Bu markaya ilişkin tüm stratejik kararları ülkemiz alıyor. Bizim fikirlerimiz, bizim mühendislerimiz tarafından hayata geçiriliyor. Atılan hiçbir adım için kimseden lisans almıyor, icazet almıyor, her türlü teknik özelliği kendimiz belirliyoruz. Bir başka ifadeyle oyunun kurallarını artık biz koyuyoruz. Suriye’de biz koyuyoruz, Libya-Türkiye arasında biz koyuyoruz. Silahlı özellikle savunma sanayinde biz koyuyoruz ve şimdi burada da yine biz koyuyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya otomotiv sanayinin yeni bir yol ayrımında bulunduğunu, elektrikli otonom ve ağ bağlantılı teknolojilerin liderliğinde yeni üretim modellerin ortaya çıktığını vurgulayarak, “Yapay zekâ her alanda olduğu gibi otomobillerde de giderek öne çıkıyor. Sanayimizi tüm unsurlarıyla bir sonraki çağa şimdiden hazırlamak istiyoruz. Türkiye’nin otomobili projesindeki teknoloji birikimimiz, diğer pek çok sektörün de önünü açacak, aynı zamanda ateşleyicisi olacaktır. Bunun için hata yapma lüksümüz yoktur” ifadelerini kullandı.
“BU OTOMOBİLİ SADECE KENDİ İHTİYAÇLARIMIZ İÇİN ÜRETMİYORUZ, BİZ KÜRESEL BİR MARKA PEŞİNDEYİZ”
Sınıfının en geniş iç hacimli, en yüksek performanslı ve en uygun maliyetli aracının üretileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, üretilecek aracın sıfır emisyonla çalışarak çevreyi hiç kirletmeyeceğini, seri üretime geçildiğinde Avrupa’nın klasik olmayan doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modelinin sahibinin Türkiye olacağını söyledi.
“Üretime geçtikten üç yıl sonra binek otomobillerde ülkemizde en yüksek yerlilikte üretilen tek marka yine Türkiye’nin otomobili olacak” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Şoförler Odası’nın yerli otomobil alma niyetini açıkladığını hatırlattı.
Türkiye’nin şarj alt yapısını da 2022 yılına kadar tamamlayacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tasarımıyla, bataryasıyla, şarj istasyonlarıyla bu otomobil projesiyle ülkemizi geleceğin dünyasına hazırlıyoruz. Dünyada bunu yapabilen pek az ülke vardır, Türkiye daha en başından elektrikli otomobil alanına girerek herkesten bir değil birkaç adım birden öne geçiyor. Bu otomobili sadece kendi ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz, biz küresel bir marka peşindeyiz” vurgusunda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin yerli otomobile desteğini görmek için ön satış sürecinin başlatılabileceğini belirterek, “Milletimizin ön satışta ortaya koyacağı taleple bu projeye sahip çıkacağına yürekten inanıyorum. Recep Tayyip Erdoğan olarak şahsım adına ilk ön siparişi de buradan veriyorum” diyerek ön siparişini verdi.
“KENDİMİZE GÜVENDİĞİMİZDE AŞAMAYACAĞIMIZ HİÇBİR ENGEL YOK”
Yerli otomobil projesinde özel sektör koordinasyonunu yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile kamu tarafındaki koordinasyondan sorumlu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı olarak ilk günden beri olduğu gibi, bundan sonra da hep yanınızda yer alacağımı ifade ediyorum, bunu da bilmenizi istiyorum, attığınız her adımı bizzat takip ediyorum” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rabbimin izniyle Türkiye önümüzdeki dönemin yükselen değeri, attığı adımlar merakla takip edilen ülkesi olacaktır. Kendimize inandığımızda, kendimize güvendiğimizde aşamayacağımız hiçbir engel bulunmuyor” diyerek projede yer alan şirketleri ve ekibi tebrik etti.
Konuşmasının ardından ses ve ışık şovlarıyla sahneye çıkan otomobilleri inceleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hava bugün böyle yağmurlu filan olmamış olsaydı şöyle bir Ankara yoluna çıkardık. Ama bugün sizlerle burada bunu paylaşalım dedik, inşallah daha sonra bir yolculuğumuz da olur” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra yerli otomobilin SUV modelini bir süre kullandı.
Enerji petrol medya Ceo – Mehmet Ali setencioğlu,Türkiye’nin Otomobili töreni