Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı ilk ray kaynak töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye, güney sınırlarını ve oralarda yaşayan kardeşlerinin huzurunu tamamen sağlayana kadar Suriye’de olmaya, hatta daha da ilerlemeye devam edecektir. Türkiye, Akdeniz’deki hakları teslim edilene, 500 yıllık kardeşlik bağlarının olduğu Libya halkının meşru yönetimi güvene kavuşana kadar Libya’da da olmayı sürdürecektir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Projesi İlk Ray Kaynağı Töreni’nde yaptığı konuşmada, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Projesi’nde sona yaklaşıldığını söyledi.
TÜRKİYE’NİN İLK HIZLI METROSU
Türkiye’yi dev projelerle tanıştırdıklarını, İstanbul Havalimanının da bu projelerden biri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanına ulaşımı kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla metro inşasına hemen başladıklarını, toplam uzunluğu 37,5 kilometreyi bulan ve 9 istasyondan oluşan bu metro güzergahının İstanbul’daki diğer tüm toplu taşıma hatlarıyla da bağlantılı olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin rayları ve bağlantı malzemelerinin yerli firmalarca üretildiğine işaret ederek, “İçinden geçtiğimiz şu kritik dönemde ülkemizde üretimi mümkün olan hiçbir işin dışarıdan getirilmesine rıza gösteremeyiz. Bu konuda varsa yapılan yanlışlar, hepsinin de derhal düzeltileceğine inanıyorum” dedi.
Hedeflerinin ilk 28 kilometrelik kısmı oluşturan ve Hasdal’a kadar olan bölümü bu yılın sonunda, Kâğıthane bölümünü 2021 Nisan ayında, Gayrettepe’yi de 2021 Ağustos ayında hizmete almak olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşası devam eden hızlı tren hatlarıyla İstanbul’u Türkiye’nin dört bir noktasına bağlayacaklarını, Kuzey Marmara Otoyolu’nun kalan kısımlarının da önümüzdeki aylarda hizmete açılacağını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaray ve Avrasya’dan sonra, Boğaz’ın altından geçecek olan yeni tünel Büyük İstanbul Tüneli’nin etüt proje çalışmalarının da bitirdiklerini açıkladı. Bu projenin günlük 6,5 milyon yolcunun kullanacağı toplam 11 farklı raylı sistem hattını birbirine bağlayacak hızlı metro karakterinde bir raylı sistem olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyük İstanbul Tüneli’nin ihale hazırlık çalışmalarının da devam ettiğini dile getirdi.
“BİZİM İÇİN HİZMETTE REKABET, SİYASİ REKABETTEN ÖNDE GELİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hedefimiz İstanbul’u inşallah 190 kilometreyi bulan tünelleri ve 1100 kilometrelik metro hatlarıyla dünyanın en yaygın ulaşım ağına sahip kılmaktır” ifadesini kullandı.
“Bizim için hizmette rekabet, siyasi rekabetten önde gelir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şayet bir şehrimizin hizmete ihtiyacı varsa, biz orada oy oranına, milletvekiline, belediyesine bakmayız. Bakanlıklarımızın her biri kendi alanlarında tespitlerini yapar, hazırlıklarını tamamlar ve çalışmaya başlar” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100 bin sosyal konut projesine müracaatların 1 milyonu aştığına dikkati çekerek, “Benim milletim eğer inanıyorsa bir kuruma, hele hele devletine orada akan sular durur. İşte TOKİ’ye inanıyor ve inandığı için de müracaatlarını yoğun bir şekilde yaptılar. Faizleri de indirdik mi? İndirdik. Daha da inecek. Faizler indikçe benim vatandaşımın bu noktadaki müracaatları daha da artacak. Çünkü ben gecekondularda kardeşlerimin, vatandaşımın oturmasını istemiyorum. Çünkü benim vatandaşım insanca yaşama erdemine buralarda ulaşacak” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, her zaman verdikleri sözlerin arkasında durduklarını aktararak, “İstanbul’da da yapılan her hayırlı işin yanında yer alırken, bizim hayata geçirmeye çalıştığımız hayırlı işlerin önünün kesilmesine de izin vermeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Kanal İstanbul Projesine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “İstanbul’da bir Kanal İstanbul tartışması yaşanıyor. Bugün de bir toplantı yapmışlar. Hani bunların bir Millet İttifakı var ya, millet midir zillet midir ayrı bir konu. Aslında bizim açımızdan ortada tartışılacak bir şey yok. Kalkmışlar hâlâ Montrö diyorlar. İstanbul’a alternatif bir su yolu ihtiyacını Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden beri savundum, savunuyorum. Tarih boyunca da hep böyle bir projenin hayali kurulmuştur. Biz bunun adını Kanal İstanbul olarak koyduk ve 2011 seçimlerinde milletimizin takdirine sunduk. Milletimiz seçimlerde ezici bir çoğunlukla bize destek vererek bu projeye sahip çıktığını gösterdi. Hatırlarsanız adını da ne koymuştum? Çılgın Proje. Daha önce de ifade ettiğim gibi bu tartışma ülkemizde icraat yapanlarla, tek misyonu yapılanları engellemek olanlar arasındaki farkı bir kez daha ortaya koymuştur.”
“KANAL İSTANBUL’U YAPMAKTA GEÇ BİLE KALDIK”
Kanal İstanbul’u 2011’den beri defalarca anlattıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeyi bir kez daha anlatacağını, ancak gözleri olup da görmeyenler, kulakları olup da duymayanlar, dilleri olup da konuşamayanlara faydası olup olmayacağını bilemediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne göre, geçen ticari gemi trafiğini engelleme imkânının olmadığını belirterek, “Fakat, bunların Montrö Sözleşmesinin nereyle ilgili olduğundan haberleri bile yok. Kanal İstanbul’u Montrö Sözleşmesi bağlar mı, bağlamaz mı, bundan da haberleri yok. Bir defa Kanal İstanbul’un Montrö Sözleşmesiyle yakından uzaktan alakası yoktur, bu böyle biline” ifadelerini kullandı.
“2023 hedeflerimizden biri olan Kanal İstanbul’u yapmakta geç bile kaldık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin ön hazırlıkları kapsamında jeolojik, jeoteknik, hidrolojik araştırmalar, dalga ve deprem analizleri, trafik etütleri, altyapı deplase ihtiyaçları, çevresel etki çalışmaları gibi süreçlerin tamamlandığını kaydetti.
Bu çalışmalarda 34 ayrı bilim dalına mensup 200’ün üzerinde bilim insanının görev aldığını, sonuçta kanal için belirlenen 5 farklı güzergâhtan en uygun olanı kararlaştırılarak millete ilan edildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kanal güzergâhı boyunca 304 ayrı noktada 17 bin metrenin üzerinde sondaj ile 248 jeofizik etüdünün yapıldığı bilgisini aktardı.
“BU ABİDE ESERİ ÜLKEMİZE KAZANDIRACAĞIZ”
“Kanal İstanbul’un inşa maliyeti birilerinin söylediği gibi 125 milyar lira değil, şu an itibarıyla 75 milyar lira olarak hesaplanıyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, güzergâh boyunca iki liman, bir yat limanı, bir lojistik merkezi, 7 köprü, 2 demiryolu ile 2 hafif raylı sistem hattının yer alacağını kaydetti.
Projenin finansmanında ve inşasında inşallah herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin tüm büyük projelerinde olduğu gibi Kanal İstanbul’u da kör düşmanlık yapanlara rağmen Allah’ın izni ve milletimizin desteğiyle tamamlayacak ve bu abide eseri ülkemize kazandıracağız” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törene gelmeden önce Tophane’deki Galaport Projesi’ni incelediğini ifade ederek, bu projenin de mayıs sonunda ilk etabının biteceğini, yılsonunda da tamamlanacağını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz, Suriye ve Libya’da yaşananlara ilişkin yaptığı değerlendirmede de Türkiye’nin güney sınırlarını güvenlik altına alma, Akdeniz’deki çıkarlarını korumaya yönelik yürütülen çalışmalara muhalefet tarafından yapılan eleştirilere tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Almanya’da olacağını belirterek, “Orada bütün Akdeniz ile Libya ile ilgilenenlerle bunları konuşacağız. Türkiye güney sınırlarını ve oralarda yaşayan kardeşlerinin huzurunu tamamen sağlayana kadar Suriye’de olmaya hatta daha da ilerlemeye devam edecektir” ifadesini kullandı.
“TÜRKİYE, AKDENİZ’DEKİ HAKLARI TESLİM EDİLENE KADAR LİBYA’DA OLMAYI SÜRDÜRECEKTİR”
Türkiye’nin güney sınırlarının güvenliğini artık Mardin’de, Şanlıurfa’da, Gaziantep’te, Hatay’da değil daha ötesinde başlattıklarının da altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Terör örgütlerini kendi inlerinde kıstırıp şimdi onları biz etkisiz hâle getirebiliyoruz. Türkiye, Akdeniz’deki hakları teslim edilene, 500 yıllık kardeşlerinin bağlarının olduğu Libya halkının meşru yönetimi güvene kavuşana kadar Libya’da olmayı sürdürecektir. Bu konuda yalan yanlış lakırdı edenleri Turgut Reis başta olmak üzere, o topraklarda yatan binlerce şehidimize saygılı olmaya davet ediyoruz. Hiç değilse Gazi Mustafa Kemal gibi Libya topraklarında canları pahasına mücadele yürüten kahramanlarımızın hatıralarına hürmeten en azından susmayı deneyebilirler.”
Suriye, Akdeniz ve Libya konularında siyasetin, diplomasinin ve askerî gücün tüm imkânlarını sonuna kadar kullanmakta kararlı olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu mücadelede kendilerini destekleyen Cumhur İttifakı ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye şükranlarını sundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, merhum Başbakanlardan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit’in hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “Kendilerine rahmet diliyorum ve tüm sevenlerine aynı şekilde ben de bu duygularımı kendileriyle paylaşıyorum” diye konuştu.
Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattının hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkesi tebrik etti.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, asansörle metro tüneline inerek incelemelerde bulundu. Metro hattının ilk ray kaynağını da yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a burada çalışmalarla ilgili brifing verildi.
Baret takıp işçilerle hatıra fotoğrafları çektiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan tarafından ray demirinden yapılan bir anı da hediye edildi.
Enerji petrol medya Ceo – Mehmet Ali setencioğlu