Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından İş Konseyleri Performans Değerlendirme Sistemi kapsamında bu yıl ilk defa düzenlenen Ticari Diplomasi Ödülleri Töreni, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın teşrifleri ile 11 Ocak 2020 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Ödül töreni ile 7 kategoride 14 ödül ve Ticari Diplomasi Onur Ödülü sahiplerini buldu.
DEİK İş Konseyleri Performans Değerlendirme Sistemi kapsamında 2019 yılının Ticari Diplomasinin en iyileri belirlendi. Bu yıl ilk defa düzenlenen ve geleneksel hale gelmesi hedeflenen DEİK Ticari Diplomasi Ödülleri kapsamında “Sponsorluk ve Bütçe Yönetimi”, “Üye İlişkileri ve Kazanımı”, “Medya Görünürlüğü”, “Paydaşlarla İlişkiler”, “Yürütme Kurulu Süreç Yönetimi”, “Hedef Gerçekleştirme”, “Üstün Performans” olmak üzere 7 kategoride 14 ödül ve Ticari Diplomasi Onur Ödülü ile toplam 15 ödül sahibini buldu.
Her kategori için A gurubu ve B-C grubu ülkeler olmak üzere ikişer birincinin olduğu DEİK Ticari Diplomasi Ödülleri’nde, Ticari Diplomasi Onur Ödülü de Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a takdim edildi.
“Ticaret diplomasisinin ve uluslararası ilişkilerin rolü, daha önemli bir hale geldi”
T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ticari Diplomasi Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, DEİK’in bir STK kuruluşu olmasının ötesinde Türk özel sektörünün ticaret hayatında birlikteliğini temsil ettiğini belirterek, “Kapsayıcı ve birleştirici alt yapısı ile dünyanın hemen her ülkesinde muhatap kuruluşlar ile kurduğu ilişkiler sayesinde eşine az rastlanır bir kurumsal yapıda faaliyet gösteren, benim de çok önem verdiğim bir kuruluşumuzdur” dedi. Ticaret savaşları, koruyucu önlemler ve yakın coğrafyalarda yaşanan çatışmaların küresel ticareti olumsuz etkilediğini söyleyen Pekcan, “Özellikle küresel ticareti düzenleyen Dünya Ticaret Örgütü ve burada yürütülen ticari müzakerelerin geleceğinin tartışıldığı bir süreç içerisindeyiz. Böyle bir ortamda ticaret diplomasisinin ve uluslararası ilişkilerin rolü, daha önemli bir hale gelmiştir. Gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisinden aldığı pay, 2000 yılında yüzde 43,2 iken 2018 yılında bu oran yüzde 59,2’ye yükseldi. Gelişmekte olan ülkeler, küresel ekonomiden daha fazla pay almaya başlamışlardır. Aynı şekilde küresel mal ticaretinde gelişmekte olan ülkelerin payı 2000 yılında yüzde 34,7 iken 2018 yılında bu oran 48,3’e yükselmiş. Ticaret savaşları da böyle başlıyor. Her ne kadar ABD- Çin ekonomisi arasında bir ticaret savaşıymış gibi görülmekle beraber genel çerçeveden bakıldığında bu ticaret savaşı tüm küresel ekonomiyi etkilemektedir.” diye konuştu.
“İş Konseylerinin çalışmaları ilerleyen dönemde ihracatı artıracak”
İş konseylerinin çalışmalarının ilerleyen dönemde ihracatı önemli ölçüde artıracağına yürekten inandığını söyleyen Pekcan, “2016-2017 Ekim aylarında dünyada korumacılık önlemlerine tabi küresel ticaret hacmi 79 milyar dolarken, 2018-2019 Ekim aylarına baktığımızda bu tutar 10 kat artarak 747 milyar dolara yükseldi. Türkiye’ye baktığımızda 2017 yılında ihracatımızın 893 milyon doları ticari korumacılık önlemlerine tabiyken, 2018 yılında 7,7 milyar dolar 2019 yılında ise 10,8 milyar dolara ulaştı. Biz bu şartlar altında ticaretimizi büyütmeye, ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz.
Önümüze çekilmeye çalışılan bariyerleri ticari diplomasinin imkanları ile aşmaya çalışıyoruz. Ticaretimizin artmasında DEİK ve TİM gibi kuruluşlarımızın devreye girmesi de kritik bir rol oynuyor. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, 2019 ilk 9 aylık dönemde, en çok ihracatını artıran ülkeler sıralamasında 7’inci sıradayız. Katkılarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. 2020’de daha fazla efor sarf etmenizi bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
DEİK Tarihinde Bir İlk: Ticari Diplomasi Ödülleri
Ödül töreninde konuşan DEİK Başkanı Nail Olpak, bu yıl ilki düzenlenen ve geleneksel hale gelmesini hedefledikleri Ticari Diplomasi Ödülleri için duyduğu heyecanı ve mutluluğu dile getirdi. DEİK’i büyük bir ağaca benzettiğini belirten Olpak, “35 yıldır, iş insanlarımızın dış dünyaya iş platformu olarak, ülkemizin ticari diplomasisini yürütme görevini birlikte başarıyoruz. DEİK ağacımızın dalları olan İş Konseylerimizin azmine ve ufkuna güveniyor ve gurur duyuyoruz. Tüm dünyaya yayılmış 146 İş Konseyimizle Türkiye’nin ticari diplomasisini yürüten öncü bir kurumuz” dedi. Ölçülemeyen bir başarıdan, ya da başarısızlıktan bahsedilemeyeceğine dikkat çeken Olpak, “Başarısızlığı hem eleştirmek hem de analiz ederek düzeltmeyi amaçlarken başarıyı da ödüllendirmenin gereğine inanırız. Bu yaklaşımdan hareketle Performans Değerlendirme Sistemimizi de 2019’un başı itibarıyla hayata geçirdik. Bu değerlendirme sisteminin sonuçları çerçevesinde, Ticari Diplomasi Ödül törenimizi düzenledik. DEİK tarihinde bir ilki gerçekleştirdik. Bu nedenle, son derece mutlu ve heyecanlıyız” diye konuştu.
DEİK’in Çalışmaları ve Hedefleri
DEİK’in 2019 yılındaki çalışmalarını ve hedeflerini değerlendiren Olpak, “Cumhurbaşkanımız ile yurt dışında 20, Ticaret Bakanımızla ise yerelde ve yurt dışında 42 etkinlik yaparken, toplamda, 3500’e yakın etkinlik gerçekleştirdik. Organizasyonlarımızda, yurt dışından 12 Devlet Başkanı, 5 Başbakan ve 100’e yakın Bakan ağırladık. Son olarak Güney Sudan’ın da eklenmesiyle, İş Konseyleri sayımızı 146’ya Kurucu kuruluşlarımıza ilave olarak, firma bazında üye sayımızı ise, 1.300’e çıkarttık. Konseylerimizdeki üye sayımız ise 3.370 oldu. Hedefimiz, önce 3.000, sonra da 5.000 firma bazlı üyelik. 3. ülkelerde ortak projeler geliştirmek, en önemli hedeflerimizden birisi. 4 ülkeyle, ayrı ayrı görüşüyoruz, artık proje bazına geçme aşamasına geliyoruz. Türk diasporasının; ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlamak için Dünya Türk İş Konseyi(DTİK) olarak, dünya genelindeki 6 bölgemizde, tüm hızımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sayın Ticaret Bakanımızla Asya Pasifik ve Afrika İş Konseyleri Başkanları Çalışma Toplantılarımızı düzenledik, diğer bölgelerle önümüzdeki süreçte devam edeceğiz. Pratik kadar teorinin de önemine inanarak, “4. Yurtdışı Yatırım Endeksi Raporumuzu”, “AB-Brexit Raporumuzu” ve “Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi” raporlarımızı hazırladık. DEİK ve İstanbul Anadolu Yakası OSB üyeleri arasında bir köprü kurmak için, bir irtibat ofisi açtık. KOSGEB ve Maarif Vakfı ile iş birliklerimizi geliştirmek için, protokoller imzaladık. YTB ve TİKA ile olan iş birliği anlaşmalarımız ise hazır, kısa sürede imzalayacağız” şeklinde konuştu.
Birçok İş Konseyi aidat artışı yapmadı
Firmaların yurt dışına açılmalarını kolaylaştırmak adına DEİK aidatında, ilk defa üye olacak firmalar için ilk yılda yüzde 60’lık çok önemli bir indirim yaptıklarını hatırlatan Olpak “İş Konseyi aidatlarımızda da yüzde 20 indirim gerçekleştirdik. Ayrıca pozitif ayrımcılık yaparak tüm DEİK üyesi firmalara yurt içi ve yurt dışı tüm etkinliklerimizde yüzde 20 indirim yapmaya karar verdik. İnanıyoruz ki bu cazip yaklaşımlardan faydalanarak bu kapıdan içeri giren bir üyemiz kolay kolay bu aileden ayrılmak istemeyecektir. 2020 yılı için İş Konseyi aidatlarımız genel kurulumuzda belli oldu. Birkaç tane iş konseyimiz hariç iş konseylerimiz yeni yıl aidatlarında artış gerçekleştirmedi. Artış yapan birkaç konseyimiz de bunu çok küçük oranlarda yaptılar” dedi.
“Ülkemiz ve iş dünyamız için yeni başarılara birlikte imza atmaya devam edeceğiz”
Daima nitelik ve nicelik açısından daha iyisini yapmanın her zaman öncelikleri olduğunu dile getiren Olpak, “İyi yapılmış işleri takdir etmeye, alkışlamaya, motivasyonumuzu yükseltmeye ihtiyacımız var. Bu yıl ilkini düzenlediğimiz ödül törenimiz, bundan sonraki yıllarda da geleneksel hale gelecek ve iş konseylerimiz için, bir motivasyon kaynağı olacak. DEİK olarak, ülkemizin ticari diplomasisini daha etkin bir şekilde yürüterek, yeni hedeflere doğru kendinden emin ve güçlü adımlarla yürümeye, ülkemiz ile iş dünyamız için var gücümüzle çalışmaya ve yeni başarılara birlikte imza atmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Ticari Diplomasinin En İyileri Belli Oldu
Sponsorluk ve Bütçe Yönetimi Kategorisi:
A grubu ülkelerin birincisi Türkiye- ABD İş Konseyi oldu ve İş Konseyi BaşkanıMehmet Ali Yalçındağ ödül aldı.B-C gurubu ülkelerin birincisi ise, Türkiye- Nijerya İş Konseyi oldu veİş Konseyi BaşkanıOsman Aksoy ödül aldı.
Üye İlişkileri ve Kazanımı Kategorisi:
Sektörel İş Konseylerinden Sağlık İş Konseyi birinci oldu ve İş Konseyi Başkanı Orhan Gazi Yiğitbaşı ödül aldı.B-C gurubu ülkelerin birincisi ise, Türkiye- Suriye İş Konseyi oldu ve İş Konseyi Başkanı Sait Kılıç ödül aldı.
Medya Görünürlüğü Kategorisi:
A grubu ülkeler birincisi Türkiye- ABD İş Konseyi oldu ve İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ödül aldı.B-C gurubu ülkelerin birincisi ise, Türkiye- Macaristan İş Konseyi oldu ve İş Konseyi Başkanı Adnan Polat ödül aldı.
Paydaşlarla İlişkiler Kategorisi:
A grubu ülkelerin birincisi, Türkiye- Çin İş Konseyi oldu ve İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı ödül aldı.B-C gurubu ülkelerin birincisi ise Türkiye- Angola İş Konseyi oldu ve İş Konseyi Başkanı Abdullah Eriş ödül aldı.
Yürütme Kurulu Süreç Yönetimi Kategorisi:
A grubu ülkeler birincisi, Türkiye- Azerbaycan İş Konseyi oldu ve İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat ödül aldı.B-C gurubu ülkelerin birincisi ise Türkiye- Bulgaristan İş Konseyi oldu ve İş Konseyi Başkanı Osman Ak ödül aldı.
Hedef Gerçekleştirme Kategorisi:
Özel Amaçlı İş Konseylerinden birincisi Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi oldu veİş Konseyi Başkanı Mahmut Volkan Kara ödül aldı.B-C gurubu ülkelerin birincisi Türkiye- Sırbistan İş Konseyi oldu ve İş Konseyi Başkanı Bayram Akgül ödül aldı.
Üstün Performans Kategorisi:
A grubu ülkeler birincisi Türkiye- ABD İş Konseyi oldu veİş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ödül aldı.B-C gurubu ülkelerin birincisi Türkiye- Libya İş Konseyi oldu ve İş Konseyi Başkanı Muzaffer Aksoy ödül aldı.
Ticari Diplomasi Ödül Töreni’nde, İş Konseylerine verilen ödüllerin ardından DEİK Başkanı Nail Olpak, Ticari Diplomasi Onur Ödülü‘nü T.C Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan‘a takdim etti. Tören, aile fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.
Enerji petrol medya Ceo – Mehmet Ali setencioğlu,DEİK Ticari Diplomasi Ödül Töreni